SIMRISHAMN - vackra längor ovan Brunnsparken

Alla bilder

Mitt i lugnt villakvarter ligger två vackra skånelängor anno 1880-talet. Rymlig bostad i den ena längan och separat lägenhet, garage, brygghus och verkstad i den andra. En gång i tiden fanns små lägenheter där bl a drängar, lantarbetare och hästkarlar bodde som jobbade på gården Joneberg. Kanske är det på nytt dags att göra lägenheter här? Fina små radhus med liten täppa till? Passar även fint för generationsboende, för stor familj med tonårsbarn, för boende i kombination med verksamhet. Möjligheterna är många, det är bara fantasin som sätter gränser. Välskötta längor med en skön blandning av 1800-talets charmiga detaljer och 50-talets fräcka. Perfekt läge i stan mellan Brunns- och Jonebergsparken, och med centrum och stans goda service runt hörnet. Ja, det mesta finns runt hörnet, i Simrishamn är det nära till allt.

Bostaden

Mitt i lugnt villakvarter ligger två vackra skånelängor anno 1880-talets slut.
Rymlig bostad i den ena längan och separat lägenhet, garage, brygghus och verkstad i den andra. En gång i tiden fanns här små lägenheter där bl a drängar och hästkarlar, ja lantarbetare, bodde som jobbade på gården Joneberg, ett stenkast bort.
Kanske är det ånyo dags att göra lägenheter här? Fina små radhus med liten täppa till? Längorna passar även fint för generationsboende, för stor familj med tonårsbarn, för boende i kombination med verksamhet. Möjligheterna är många, det är bara fantasin som sätter gränser.
Välskötta längor med en skön blandning av 1800-talets charmiga detaljer och 50-talets fräcka! Spröjsade fönster och spegeldörrar. Takbjälkar och trätex. Täckmålade trägolv. Putsade innerväggar och pärlspont. Kalkade väggar och köksspisar. Komstadsten. Rymd och råvindar med spåntak. Ljus och generösa sällskapsytor.
Fint uppväxt trädgård, som i tre olika avdelningar, på ömse sidor om längorna med rosor i mångfald, stockrosor, fruktträd i spaljé och ett av stans äldsta persikoträd!
Perfekt läge i stan mellan två gröna och lummiga parker, Brunnsparken och Jonebergsparken. Dessutom med kort promenadavstånd till centrum och stans goda service med affärer, restauranger, torghandel och butiker. Det är bara runt hörnet.  

Låter det spännande? Varmt välkommen på visning och känn in själv!
 

INTERIÖR
Huvudbostaden
Nedre plan
Entré in till hall med korkmatta och hatthylla från 50-talet. I hallen finns två dörrar; bakom den ena går trappan upp till en rymlig råvind med spåntak, fullt inredningsbar. Bakom den andra dörren är badrum med badkar (delvis under vindstrappan), WC och tvättställ. På väggarna kakel till hälften och målad betong ovanför. Klinkergolv. Utanpåliggande vattenrör. 

I huvudbostaden finns som två lägenheter där hallen ligger i mitten (dock bara ett badrum, det som finns i hallen) och i den södra delen av längan finns finrum -  generöst rum med heltäckande matta. Ett  vackert och ljust rum med rymd (hela 2,45 m under bjälkarna). Här finns trappa med fräckt räcke till den inredda delen av vinden: allrum med täckmålat trägolv och bjälkar och trätak, liten klädkammare/garderob samt sovrum med korkmatta, två dubbelgarderober och linneskåp med överskåp.  

Kök med matplats
Med målad inredning från 50-talet, plastmatta. Skafferiskåp och städskåp samt kryddhylla som sig bör. Maskinerna består av spis, fläkt, mindre kylskåp samt mindre frysskåp. Från köket dörr till köksentré med hatthylla och garderob. I entrén lucka ner till matkällare (under del av huset; gråstensväggar och tegelgolv samt hyllor för förvaring). 

Sovrum
Ljust rum även detta, med heltäckande matta och fönster i både öster och söder - fin vy över den mysiga och lummiga trädgården.

I den norra delen av huvudbostaden finns vardagsrum med heltäckande matta och valv in till matrum/sovavdelning med korkmatta. Vidare finns sovrum med heltäckande matta, linneskåp och garderober med överskåp. Slutligen finns litet kök med korkplattor, köksinredning från 50-talet, spis och mindre kylskåp. Skafferi och kryddhylla. Köksentré med plattor, garderob med lucka till källare med gråstensvägg och tegelgolv.

Övrigt: Kvarnstenen i trädgården smt en av de totalt tre köksspisarna kommer säljaren att ta med sig och ingår således ej i köpet.

Övriga byggnader

I den friliggande ekonomibyggnaden (med gaveln ut mot vägen) har det under många år varit verksamhet; säljarens far och svärfar drev antikaffär här och renoverade både fönster och möbler. Därefter byggdes affären om till lägenhet som använts för uthyrning, antingen som en tvåa eller som en fyra:

Entré in till hall med målade skivor, panelklädd vägg samt elcentral med automatsäkringar. I hallen dörr till vindstrappan - stor fin råvind över hela byggnaden. Dessutom finns lucka till liten källare.
Fd kök med trägolv målat i en varm blå ton och köksinredning/bänk av pärlspont. Vedspis finns (ej använd på många många år). Sovrum med målade skivor (i grått). Matrum med målat trägolv (i grått).
Ännu en entré med hall (lucka i golvet till källare) med målade skivor (i grått). Fräscht duschrum med duschplats, WC och tvättställ. Badrumsskåp samt paxfläkt. Våtrumstapet/matta.
Sovrum med trägolv målat i grått, garderobsskåp. TV-rum med målat golv. Litet kök med matplats, laminatgolv. Inredning i pärlspont, gråmålad, ombonat och trivsamt. Mindre kylskåp, spis (50 cm), fläkt och vedspis (inte heller denna är använd på många år). Pärlspont å tak, i vitt.

Brygghus samt garage finns också i ekonomilängan: Tvättstuga med tvättmaskin och tvättbank. Värmeväxlaren till fjärrvärmen finns här. Likaså avhärdningsfilter. Uttag för 3-fas. Sep toalett med WC. Sep utgång till trädgården i norr. På norra sidan finns infarten till stort garage med gjutet golv. Elcentral.

Slutligen finns verkstad i denna byggnad. sep entré in till hall (med uppgång till vinden även här). Det gamla köket har vedspis och pärlspont och i rummet har det skickligt snickrats och renoverats fönster och möbler. Bland annat.

Trädgården

En mycket artrik, i vanliga fall prunkande, gammaldags trädgård  (som tyvärr inte kommer riktigt till sin rätt i den här sommaren...).
Den är naturligt uppdelad i olika rum där byggnaderna fungerar som avdelare. Gräsmatta finns i alla tre "rummen". De många stockrosorna, i ljus och mörk rosa, syns vackert mot den kalkade fasaden. I rabatten på entrésidan lyser rosorna  färgglatt upp.Trädgården är delvis omsluten av stängsel och en fantastiskt vacker spaljé av äppelträd bildar en grön vägg mot grannen och gatan.Vi hittar både äpple, päron och plommon.
Trädgårdens stolthet är persikoträdet vilket troligen är ett av Simrishamns äldsta persikoträd! Det bär fullt med frukt och trivs bra där det står i soligt söderläge utanför verkstan.  

Simrishamn

Lugn och ro men ändå med all service inom nära räckhåll. Simrishamn är centralorten i Simrishamns kommun och Österlens huvudstad. Simrishamns charm går inte att ta miste på. Havet och naturen präglar atmosfären. I gamla stan ligger de vackra pastellfärgade Simrishamnshusen bland stockrosorna längs kullerstensgatorna. 

Simrishamn, som från början gick under namnet Svimraros, har utvecklats från ett vikingatida fiskeläge. Stadens utveckling har den rika sillfångsten att tacka, som under 1200-talet höjde fiskelägets status och gav orten stadsprivilegier. Idag ser man sillen på Simrishamns stadsvapen.

Simrishamn har en anrik historia. Staden nämns för första gången 1123 då den norske kungen lade till här för att genomföra ett plundringståg mot den danske kungen. Under tidig medeltid nämns också stadens vackra kyrka, S:t Nicolai, efter havets skyddshelgon S:t Nicolaus. Kyrkan är uppbyggd av hallasten från ett stenbrott i närheten, och dess torn sträcker sig pampigt över de låga husen nedanför. Utanför står Carl Milles fantastiska skulpturer. Vackert!

Österlens inbjudande natur gör sig påmind även i stadskärnan. I centrala Simrishamn ligger Rosentorget, som sedan 2009 fungerar som en rosbank. Idag finns det ca 220 rosor från 50 olika byar på Österlen på torget. I stadens närhet når man hav, strand, Vårhallen och naturreservatet Bäckhalladalen inom gång- och cykelavstånd.

Simrishamn har ett rikt närings- och kulturliv. Bygden hålls i liv genom jordbruk, småindustri och den stora turismen. Här finns det ett brett utbud av hotell, b&b och restauranger av skilda slag. I Simrishamn finns även sjukhus, äldreboenden, barnomsorg, grundskola, gymnasium, friskola och ungdomsgård. Föreningslivet är brett och kulturutbudet är rikt. Staden och närområdet bevakas av Ystads Allehanda och Österlenmagasinet. Från Simrishamns station kan man med tåg och buss nå byarna på Österlen och även de större orterna i Skåne, som Ystad, Malmö, Lund och Kristianstad. 

Karin Svensson
Karin Svensson
Fastighetsmäklare
Ägare
Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Simrishamn
Stad:
Simrishamn
Område:
Simrishamn - Joneberg
Postnummer:
272 34
Rum:
6 + 4 i gästlägenheten
Varav sovrum:
5 till 6
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Skånelänga med (delvis inredd ovanvåning
Byggnadsår:
1909 (trol 1800-tal)
Fasad:
Putsad och kalkad
Tak:
Tegel samt eternit
Plåtarbete:
Plåt
Stomme:
Tegel/lersten
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Oventilerad torpargrund
Grundmur:
Gråsten
Murstock:
Finns flera i båda längorna
Fönster:
2-glas spröjsade fönster samt enkelglas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Vatter och avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Taxeringsvärde totalt:
1501000 kr
Taxeringsvärde fastighet:
1033000 kr
Taxeringsvärde tomt:
468000 kr
Taxeringsår:
2018
Taxeringskod:
220
Servitut:
Servitut:
Servitut:

Karta

Inga visningar